subota, 2. svibnja 2015.

VIDEO : DAN KAD JE TITO VRISNUO: Dogodilo se to 1976. godine, tokom zvanične posjete Švedskoj…

Tokom zvanične posjete Švedskoj 1976. godine, desio se jedan nesvakidašnji incident, koji je ostao zabilježen okom kamere. 

Dok je Josip Broz Tito izlazio iz automobila, njegov ađutant je izašao sa suvozačevog sjedišta i zalupio vrata. Tom prilikom je Titu prikliještio prste ruku, na šta je ovaj viknuo, a ađutant je brzo otvorio vrata i oslobodio prste maršala.
Tito je ađutanta nekoliko sekundi prekorno gledao, a zatim mirno nastavio ka domaćinima, premijeru Švedske Olafu Palmeu i njegovoj supruzi. Na snimku se vidi kako se oni smiju, dok ađutant nijemo i zbunjeno posmatra scenu.
Kasnije tokom zvaničnog susreta, Tito je svojim domaćinima još jednom pokazao šta mu se desilo tokom izlaska iz automobila.
Inače, Titova posjeta Švedskoj 1976. je bila od izuzetne važnosti, poslije terorističkih napada na jugoslavensku ambasadu i ekspanzije rada ustaške emigracije.
Broz i Palme razgovarali su o Helsinškim aktima, Titovoj posjeti Latinskoj Americi, situaciji u Angoli, dešavanjima na Bliskom istoku i u Pokretu nesvrstanih.
Govoreći o prijateljstvu koje prožima posjetu, Palme je u jednom trenutku rekao: “Sad sam upravo doznao da reprezentacije Jugoslavije i Švedske igraju u Pragu utakmicu za titulu prvaka Evrope u stolnom tenisu. S obzirom na ovo naše uzajamno razumijevanje, na bliskost i srdačnost koja karakterizira naše odnose, možda bi najbolje bilo da rezultat bude neriješen”.
Jugoslavija je ipak te večeri pobijedila sa 5:2.

0 komentari:

Objavi komentar