subota, 23. svibnja 2015.

UŠLI U TITOVO TAJNO SKLONIŠTE U HRVATSKOJ: Unutra ih je dočekao šok…

Do rata SSSR-a i Jugoslavije, srećom, nikad nije došlo, ali da odnosi dvije zemlje nisu bili toliko zategnuti,
ko zna da li bi  NP Paklenica ikada dobila jedan od najmodernijih posjetiteljskih centara u Hrvatskoj i svakako jedan od najoriginalnijih u svjetskim razmjerima.


U pakleničkim stijenama traje preuređenje 2.000 kvadrata atomskog skloništa koje je Tito u oprezu od eventualnog napada Staljinove Crvene armije dao sagraditi za sebe i saradnike, tadašnji jugoslovenski vrh.
Na stijenama u Velikoj Paklenici nazire se ulaz, sve ostalo je ukopano unutar 500 metara tunela, a ništa o kompleksu nije se znalo svo do početka rata u Hrvatskoj početkom devedesetih. Bunkere koji nikad nisu bili privedeni svrsi tada je za čuvanje oružja iskoristila hrvatska vojska, a 1997. godine pojavila se ideja o prenamjeni prostora u tzv. Visitor centar.

– U prvoj smo fazi u kojoj uređujemo više od 1.100 kvadrata prostora. Upravo smo dobili saglasnost Vlade i sredstva Fonda za zaštitu okoliša, koji sufinanciraju 80% vrijednosti projekta. Do kraja prvog mjeseca 2016. godine namjeravamo urediti hodnike, glavnu multimedijsku dvoranu s umjetnom stijenom za penjanje, kafić, suvenirnicu te veliki prostor za HGSS, gdje bi se našao i muzejski prostor o povijesti penjanja, ali i mala ambulanta za njihov medicinski tim – kaže Zlatko Marasović, dodajući da će u drugoj fazi na 800 kvadrata planira urediti dvije tematske muzejske dvorane o Velebitu i Paklenici.Titovo-skloniste (5)

0 komentari:

Objavi komentar