utorak, 12. svibnja 2015.

U DOBOJU OPASNA SITUACIJA: Povratnici trpe neprijatnosti, a policitaja šuti… Pogledajte šta se desilo…

Odluka gradskih vlasti u Doboju da pristupe zajednici općina turskog svijeta i teroristički akt u Zvorniku
doveli su do pogoršanja sigurnosne situacije u Doboju. Dobojski gradonačelnik Obren Petrović ističe da više nikome u Doboju ne može garantirati sigurnost. Gradske vlasti su pozvale entitetsku i državnu vlast, te međunarodnu zajednicu da pomognu u smirivanju situacije, ali - odgovora nema.
Uprkos činjenici da je na posljednjem zasjedanju Gradska skupština donijela odluku da zamrzne pristup Asocijaciji općina turskog svijeta ukoliko Vlada RS-a nadomjesti šest miliona maraka za projekte koji su trebali biti realizirani kroz ovu asocijaciju, situacija u Doboju se ne smiruje. Sve su češće verbalne prijetnje upućene nesrbima u ovom gradu, a na desetine uvredljivih grafita komunalci teško stižu prebojiti. Situacija je dramatična, upozorava i gradonačelnik Obren Petrović.


„Stvorena je takva klima da ambasador Turske ne može da dođe u Doboj. Ne mogu da shvatim zašto s ambasadorom moram razgovarati u Zenici. Ja sada ni ambasadoru ni svima drugima ne mogu garantovati da mogu normalno doći u Doboj“, ističe Petrović.

Svugdje u svijetu ovo bi bio prvorazredan diplomatski skandal. Iz Gradske uprave prozivaju Gradsku boračku organizaciju da, po nalogu SNSD-a, organizirajući preoteste i tražeći smjenu gradonačelnika, svjesno izazivaju haos u Doboju. U ovoj tvrdnji nisu usamljeni. „Pojedine političke partije i udruženja pokušavaju na svakakav način promijeniti vlast u lokalnoj zajednici", smatra poslanik u NSRS-u Murvet Bajraktarević.

Predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj Zoran Bijelić tvrdi da nije član ni jedne partije, te da je ovo udruženje od svojih aktivista tražilo da se ograde od partija i političkog rada.

Više od 25.000 bošnjačkih povratnika u Doboj brine mlaka reakcija nadležnih policijskih i istražnih organa. „Ovdje sigurnosne strukture moraju odraditi svoj dio posla. Oni znaju ko ispisuje grafite, ko širi govor mržnje, ko zastrašuje naše sugrađane u Doboju“, ističe Dragan Marković, predsjednik Saveza nacionalnih manjina regije Doboj.

Na upit iz policije smo dobili odgovor da su u sedam navrata na školi obnovljenoj sredstvima EU-a evidentirali uvredljve grafite i to prijavili Tužilaštvu i komunalnoj policiji. Tužilaštvo ovo tretira kao djelo oštećenje tuđe stvari koje se ne pokreće po službenoj dužnosti.

Tako ispada da bi direktor škole ili ministar obrazovanja trabali tužiti nepoznantog počinioca za oštećenje fasade na kojoj je ispisan grafit koji vrijeđa trećinu stanovnika grada. Povratnici u Doboj su, kaži već naviknuti, da entitetske vlasti, nemoćne da rješavaju nagomilane ekonomske probleme, pribjegavaju dizanju nacionalnih tenzija.

„Doboj nije srpski grad. On je i srpski i bošnjački i hrvatski. I tako će i ostati. Svidjelo se to nekome ili ne,  tako mora biti“, poručuje Bajraktarević.

Građani Doboja očekuju odlučniju reakciju entiteskih i državnih organa, ali i međunarodne zajednice. Ali, te akcije – zasad nema.

Izvor: federalna.ba

0 komentari:

Objavi komentar