četvrtak, 14. svibnja 2015.

Velike sile Amerika i Rusija se ponovo sukobile oko Bosne… Pogledajte kakve planove imaju sa nama…



Izvještaj o stanju u BIH koji je Visoki predstavnik u BIH iznio pred Vijećem sigurnosti UN-a naišao je na različite reakcije predstavnika velikih sila.


Tačnije rečeno Inzko je dobio podršku od svih,osim Rusije.


Cijeli svijet na jednoj – Rusija na drugoj strani.Tako bi se u najkraćem mogla opisati polemika vođena na sjednici Vijeća za sigurnost jučer u New Yorku,nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko predstavio izvještaj o napretku BIH.Cijeli svijet je složan da će naredni šestomjesečni period biti ključan za BIH, jer politički lideri imaju šansu da u interesu građana pokrenu reformske procese u skladu sa evropskim inicijativama.Jedina zabrinutost jesu prijetnje miru i stabilnosti koje dolaze iz RS-a, posebno iz Dodikovog SNSD-a.

- Kako sam jasno naveo u izvještaju, u prošlih šest mjeseci došlo je do negativnog razvoja situacije, gdje je bilo i direktnog osporavanja Mirovnog sporazuma.Posebno je bila zabrinjavajuća deklaracija koju je usvojila Narodna skupština RS 17. aprila, kojom se direktno osporavaju nadležnosti Ustavnog suda BiH. Drugi primjer je deklaracija vladajuće stranke u RS od 25. aprila. Iako se radi o stranačkom dokumentu koji nema vrijednost zvaničnog dokumenta, ja sam ipak zabrinut prijetnjom održavanja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske 2018. godine.- rekao je u Vijeću za sigurnost Valentin Inzko,Visoki predstavnik u BIH.

Kao Ii mnogo puta do sada stavove Visokog predstavnika nije podržla Rusija. Njen predstavnik u UN-u tradicionalno je zastupao stavove koji dolaze iz manjeg entiteta. Vitalij Čurkin, u stilu advokata Milorada Dodika kontraproduktivnim je ocijenio dalje postojanje OHR-a u BIH.

- "Mi se protivimo tome da se na međunarodno prisustvo gleda kao na mehanizam za ubrzanu integraciju ove zemlje u EU i NATO. Zabrinuti smo što visoki predstavnik, proizvoljno tumačeći svoj mandat, primorava na integraciju u NATO i Evropsku uniju", Zbog toga se moraju pojačati napori da se ukine protektorat u vidu OHR-a i da se odustane od bonskih ovlašćenja visokog predstavnika Međunarodna zajednica treba da sarađuje s izabranim čelnicima, uključujući i one u Banjaluci.- izjavio je Vitalij Čurkin,ambasador Rusije pri UN.u.

Nije Čurkin propustio u svom izlaganju ponoviti Dodikove stavove nacedene u pismu UN-u oko Zvornika, terorističkih prijetnji, Srebrenice i tako dalje. Ovakvi stavovi ss druge strane idu u prilog zabrinutosti Visokog predstavnika kada je riječ o podršci međunarodne zajednice

- Mi – međunarodna zajednica – imamo obavezu da prepoznamo važnost ovog trenutka. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo snagama pozitivnih promjena u zemlji da do maksimuma iskoriste svoje kapacitete. Međutim, moram dodati da se podrška međunarodne zajednice OHR-u ustvari smanjuje, i da je meni sve teže provoditi svoj mandat. Sada nije momenat da gubimo fokus ili odlučnost, i molim vas da date svoju punu podršku kako bismo pomogli BiH da krene putem ka EU.- naveo je u svom izvještaju Visoki predstavnik u BIH.

Snažna podrška Visokom predstavniku data je od SAD-a. Ambasador SAD Rosemary Di Carlo ukazala je na potrebu da "sve strane moraju poštovati i sprovoditi njegove odluke" te da za zatvaranje OHR-a još nisu ispunjeni postavljeni uslovi.

- Ipak, izražavamo nadu da će nova parlamentarna većina uspjeti da povede zemlju naprijed, da će biti implementirana odluka Evropskog suda za ljudska prava u "slučaju Sejdić-Finci" i uspostavljen sistem koordinacije.- rekkla je Rosemary Di Carlo,ambasador SAD pri UN-u

Snažnija podrška međunarodne zajednice po mišljenju Visokog predstavnika daje nadu u bolje dane.

- Vrijeme je da se političari ove zemlje odlučno okrenu ka budućnosti u interesu građana Bosne i Hercegovine, posebno mladih.Ovo je trenutak kada zemlja konačno treba da se oprosti od politike iz prošlosti i da se odlučno opredijeli za novi način vođenja politike, u kome će interesi građana jasno biti stavljeni na prvo mjesto.Ovo je zaista vrijeme da Bosna i Hercegovina zbije redove i radi kao jedan.- Stav je Visokog predstavnika,Valentina Inzka.

Podršku započetim reformskim procesima i putu BIH ka savezu evropskih država jasno su izrazili predstavnici EU,Njemačke i Velike Britanije pri UN-u,te susjeda Hrvatske i Srbije.

0 komentari:

Objavi komentar