nedjelja, 12. travnja 2015.

AUSTRIJA DONIJELA NOVI ZAKON O ISLAMU: Nećete vjerovati šta su sve zabranili!

Kako bi se pospješilo integraciju, ubuduće u Austriji neće biti moguće plaćati vjerske organizacije i imame iz inozemstva. Oni će morati govoriti njemački i morat će se obrazovati u Austriji.

To konkretno znači da Austrija neće više dopuštati sustavno financiranje djelovanja imama i džamija iz Saudijske Arabije i nekih drugih zemalja, piše Deutsche Welle.


U Austriji, prema službenim podacima, živi oko 600.000 muslimana. Većinom potječu iz Bosne i Hercegovine ili Turske. Suživot s njima već je više od 100 godina reguliran Zakonom o islamu. Ali, u posljednje je tri godine izrađen novi Zakon o islamu. Glavni pokretač zakona je bio mladi, konzervativni političar Sebastian Kurz, austrijski ministar vanjskih poslova i integracije.



‘Želimo da bude sve više i više imama koji su obrazovani u Austriji, koji govore njemački, koji su Austrijanci, koji poznaju našu kulturu i našu zemlju, pa tako znaju i koje brige muče mlade muslimane u Austriji’, rekao je Kurz.

Islamska zajednica se nakon dugog natezanja suglasila s novim zakonom, ali to je samo kompromis između Vlade i predstavnika muslimana, kaže njihov predsjednik Fuat Sanac. Muslimanska mladež je radikalnija i potpuno odbacuje novi zakon. Krovna organizacija islamskih udruga povezanih s džamijama, Tursko muslimanska unija, najavila je da će protiv novog zakona podnijeti tužbu Ustavnom sudu.

0 komentari:

Objavi komentar